Home » Nudging

Nudging

Nudging: een introductie

Deze hele website gaat over nudge-interventies die je kan toepassen bij studenten om hun gedrag te veranderen. Maar wat zijn nudges nou precies?

Simpel gezegd: we weten dat mensen helemaal niet zo rationeel zijn dan we zouden willen. We maken gebruik van vuistregels, vooroordelen, en ezelsbruggetjes om op een snelle en efficiënte manier ons gedrag te bepalen. Deze automatische piloot bepaalt voor een groot deel ons leven – en maar goed ook, want anders waren we de hele dag bezig met nadenken hoe we de ene voet voor de andere gingen zetten. Maar deze automatische piloot stuurt ons wel eens de verkeerde kant op. Misschien ben je wel eens uit gewoonte naar je werk gefietst terwijl je naar de tandarts moest. Daar zie je hoe het gebruiken van de automatische piloot je niet gebracht heeft waar je wil zijn.

Als we deze automatische piloot gebruiken, gaat het dus niet altijd goed. Maar we kunnen er wel achter komen hoe de automatische piloot werkt, en dus ook deze automatische piloot helpen het vaker goed te doen. Dat is het centrale idee achter nudging: je maakt gebruik van de vuistregels, vooroordelen en ezelsbruggetjes die het gedrag van mensen bepalen om mensen de juiste kant op te sturen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van de luiheid van mensen bij de donorregistratie door ze automatisch donor te maken. Of je benadrukt dat de meerderheid van mensen dit gedrag uitvoeren – in de wetenschap dat mensen graag doen wat anderen doen. En als je wel eens in de Efteling bent geweest, dan zie je daar een enorme nudge om je afval netjes weg te gooien: Papier hier!